Gijs Andrea

Met mijn achtergrond in de ICT (Philips, Softwareleverancier, Ziekenhuizen, Consultancy) is veranderen bij mij in mijn systeem ingesleten. Mijn veranderingen waren uiteraard altijd ICT oplossingen (en soms ook structuurwijzigingen), totdat ik het gedachtegoed van Eli Goldratt (1947-2011) begon te begrijpen. Als je nog een keer nadenkt over het probleem én als je aan de juiste mensen de juiste vragen weet te stellen, blijkt er vaak iets anders aan de hand te zijn. Ik realiseerde me dat ik als adviseur vaker symptomen aan het bestrijden was, dan de werkelijke oorzaak.

Sinds 2004 zijn de oplossingen die ik (samen met anderen) implementeer alleen nog maar gericht op het oplossen van de kernoorzaak. Dat vereist veel meer overleg, nadenken, praten, verbaliseren dan een ‘platte’ ICT oplossing, maar geeft veel meer resultaat en ook veel meer voldoening. Ik vind het fantastisch om organisaties, afdelingen, mensen te laten ontdekken dat ze véél meer kunnen bereiken met veel minder inspanning. Dat klinkt soms ongeloofwaardig. Gelukkig heb ik al zoveel ervaring opgedaan in zorgprocessen, administratieve processen, projecten en vele andere vormen van dienstverlening, dat ik nu wel durf te zeggen dat de methode werkt en dat ie overal toepasbaar is. Ik heb mijn Master gehaald aan de Nottingham Trent University in de richting TOC for Healthcare.

Ik heb samen met 3 collega’s 2 boeken geschreven: De Dienstenfabriek en De Projectenfabriek. Daarin is niet alleen de methode beschreven, maar ook de manier waarop je hem activeert.

Richard Wentzel

Er wordt vaak gesproken over ‘veranderen’. Volgens mij gaat het echter niet over veranderen, maar over ‘verbeteren’- mensen willen tenslotte over het algemeen liever verbeteren dan veranderen! Overal waar mensen de wil hebben om te verbeteren draag ik iets bij. Of het nu gaat om het streven naar meer geluk of om het behalen van meer bedrijfsresultaat – via simpele vragen en stappen komen we snel tot resultaat. Dit kan zijn door middel van een stapje terug (loslaten en daarna -opnieuw- verbinden) en/of stappen vooruit met concrete plannen en implementaties. De gereedschapskist die ik meeneem zit vol met handige tools, door de jaren heen verzameld en breed inzetbaar. Vele tools hebben te maken met het werken vanuit de bron. De bron van mensen als individu en als team, de bron van organisaties (het DNA) en de (positieve) bron achter de werkelijke problemen (niet van de symptomen). Werken vanuit de bron levert harmonie en flow. Minder oordelen en meer plezier. Minder stress en meer resultaat. De bron is te vinden via logische stappen en daarmee op een natuurlijke manier. Het gaat veel over inzicht, doorbraken en draagvlak.

Ik ben gids bij Way of Nature Nederland, gecertificeerd coach bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO), TOC specialist en bovenal gewoon een mens die ervan houdt zichzelf te … verbeteren!